Aktualności

Eksperci proponują zmianę zalecanego dotychczas spożycia ryb
10.10.2016
Przed pięciu laty 130-gramowa porcja łososia dostarczała spożywającej ją osobie 3,5 grama korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3, co zaspokajało całotygodniowe zapotrzebowanie. Teraz w takiej samej porcji kwasów jest o połowę mniej i poziom ten stale spada.
10.10.2016
Stały skład pasażerów na naszej skórze
03.10.2016
Zestaw mikroorganizmów żyjących na skórze danej osoby niemal nie zmienia się z czasem - informuje czasopismo naukowe "Cell". Skórę człowieka zasiedlają liczne bakterie, grzyby i wirusy. Większość z nich jest nieszkodliwa, a nawet przynosi pewne korzyści, jednak niektóre mają związek z zaburzeniami, takimi jak trądzik, łuszczyca czy egzema.
Cynk zmienia skład mikrobiomu jelitowego i zwiększa podatność na zakażenie groźną bakterią
28.09.2016
Spożywanie nadmiernej ilości cynku powoduje zmiany w mikrobiomie jelitowym i zwiększa ryzyko zakażenia Clostridium difficile - ostrzegają naukowcy na łamach pisma "Nature Medicine".
Wirus Zika może powodować głuchotę u dziecka
10.09.2016
U 6 proc. dzieci, których matki były zakażone wirusem Zika podczas ciąży, stwierdza się głuchotę – wynika z badania brazylijskiego, o którym poinformowały amerykańskie Centra ds. Kontroli i Prewencji Chorób (CDC).
10.09.2016
Wirus Ebola może przetrwać w nasieniu ponad 500 dni
04.09.2016
Mężczyzna z Gwinei, który w roku 2014 przeżył ebolę i był nosicielem wirusa co najmniej przez 531 dni, przekazał go w tym roku dalej - poprzez kontakt seksualny, co doprowadziło do ośmiu zgonów – informuje czasopismo „Clinical Infectious Diseases”.
04.09.2016
Proste sposoby na sepsę
03.09.2016
Wdrożenie standardowych protokołów leczeni a i przeszkolenie personelu pozwoliło norweskiemu szpitalowi niemal o połowę zmniejszyć liczbę zgonów wśród pacjentów dotkniętych sepsą – informuje czasopismo „Critical Care”.
03.09.2016
Odkryto bakterię z genem odporności na
31.08.2016
U 76-letniego mężczyzny wykryto odmianę bakterii E. coli, mającą geny uodparniające ją na najważniejsze antybiotyki. Badacze ostrzegają, że może się ona rozpowszechnić i przerodzić w "potężną superbakterię".
Szczepionka z drożdży może chronić przed groźnymi grzybicami
24.08.2016
Szczepionka na bazie drożdży, stosowanych szeroko w przemyśle spożywczym, mogłaby chronić osoby z obniżoną odpornością przed groźnymi dla życia grzybicami, jak aspergiloza - wynika z badań, które publikuje pismo "Journal of Medical Microbiology".
24.08.2016

Materiały do pobrania

Pytania i odpowiedzi