Podziel się z innymi:
2016-09-28

Cynk zmienia skład mikrobiomu jelitowego i zwiększa podatność na zakażenie groźną bakterią

Źródło/Autor: PAP

Spożywanie nadmiernej ilości cynku powoduje zmiany w mikrobiomie jelitowym i zwiększa ryzyko zakażenia Clostridium difficile - ostrzegają naukowcy na łamach pisma "Nature Medicine".

Cynk zmienia skład mikrobiomu jelitowego i zwiększa podatność na zakażenie groźną bakterią
Zobacz dalszy ciąg: Zaloguj się i przeczytaj pełną treść artykułu
Zarejestruj się

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się bezpłatnie i otrzymaj dostęp do:

  • niekomercyjnego biuletynu informacyjnego Goniec Medyczny. Trzy razy w tygodniu otrzymasz przegląd najbardziej interesujących informacji ze świata medycyny i farmacji,
  • pełnych tekstów artykułów z wybranych polskich i zagranicznych czasopism naukowych,
  • aktualnego kalendarza zjazdów, konferencji, szkoleń i innych wydarzeń medycznych.

Zarejestruj się

Przeczytaj także:
Centrum e-Zdrowia: w sezonie jesiennym wykonano dotąd 157 tys. szczepień przeciwko COVID-19
10.10.2025
W sezonie jesiennym wykonano 157 tys. szczepień przeciwko COVID-19 - wynika z danych Centrum e-Zdrowia przekazanych w czwartek PAP.
„DGP”: Szczyt nowej fali COVID tuż za progiem
09.10.2025
Według GIS najwięcej zachorowań będzie w drugiej połowie października. Tymczasem w wielu miejscach trudno o szczepienie – pisze czwartkowy „Dziennik Gazeta Prawna”.
Rzeszów/ Będą darmowe szczepienia dzieci przeciwko meningokokom
01.10.2025
Miasto Rzeszów zapłaci za szczepienia dzieci przeciwko meningokokom. Na pięcioletni program profilaktyczny przeznaczy prawie 350 tys. zł.
 

Pytania i odpowiedzi