Podziel się z innymi:
2016-09-28

Cynk zmienia skład mikrobiomu jelitowego i zwiększa podatność na zakażenie groźną bakterią

Źródło/Autor: PAP

Spożywanie nadmiernej ilości cynku powoduje zmiany w mikrobiomie jelitowym i zwiększa ryzyko zakażenia Clostridium difficile - ostrzegają naukowcy na łamach pisma "Nature Medicine".

Cynk zmienia skład mikrobiomu jelitowego i zwiększa podatność na zakażenie groźną bakterią
Zobacz dalszy ciąg: Zaloguj się i przeczytaj pełną treść artykułu
Zarejestruj się

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się bezpłatnie i otrzymaj dostęp do:

  • niekomercyjnego biuletynu informacyjnego Goniec Medyczny. Trzy razy w tygodniu otrzymasz przegląd najbardziej interesujących informacji ze świata medycyny i farmacji,
  • pełnych tekstów artykułów z wybranych polskich i zagranicznych czasopism naukowych,
  • aktualnego kalendarza zjazdów, konferencji, szkoleń i innych wydarzeń medycznych.

Zarejestruj się

Przeczytaj także:
Podkarpackie/ 11 przypadków odry, sanepid prowadzi dochodzenie epidemiologiczne
28.11.2025
11 przypadków odry zostało potwierdzonych na Podkarpaciu – poinformował w czwartek po południu sanepid. Zachorowali mieszkańcy trzech powiatów: rzeszowskiego, ropczycko-sędziszowskiego i tarnobrzeskiego.
Prof. Szenborn: ryzyko zachorowania seniora na inwazyjną chorobę zakaźną jest większe niż u czterolatka
28.11.2025
Odporność systematycznie spada wraz z wiekiem. Ryzyko zachorowania seniora na inwazyjną chorobę zakaźną jest większe niż u czterolatka – ostrzega prof. Leszek Szenborn. Specjalista zwraca uwagę, że nie ma czegoś takiego jak „banalna infekcja”. Nawet przeziębienie może mieć poważne skutki.
Technologia szczepionek przeciw COVID-19 może chronić przed jadem węży
26.11.2025
Technologia stosowana w szczepionkach przeciwko COVID-19 może pomóc zapobiegać uszkodzeniom mięśni spowodowanym ukąszeniami węży – informuje pismo „Trends in Biotechnology”.
 

Pytania i odpowiedzi