Aktualności
Jak wynika z badania opublikowanego przez Londyńską Szkołę Higieny i Medycyny Tropikalnej, mieszkańcy Europy są najbardziej sceptycznie nastawieni wobec szczepień. Problem z ich akceptacją obserwuje się również od kilku lat w Polsce.
14.10.2016
Dopłaty oraz wprowadzenie jednej urzędowej ceny - to najnowszy pomysł resortu zdrowia, który ma zachęcić do ochrony przed chorobami zakaźnymi.
14.10.2016
O szczepieniach przeciwko grupie sezonowej powinny szczególnie pamiętać osoby najbardziej zagrożone grypą i jej powikłaniami, m.in. seniorzy. Tego rodzaju akcję profilaktyczną prowadzi od kilkunastu lat Radom. Rokrocznie szczepionych jest tu około 3,5 tys. osób.
13.10.2016
Rząd chce, by przy podejmowaniu decyzji o włączeniu medykamentu do refundacji większą rolę odgrywało to, czy jego wytwórca tworzy w naszym kraju miejsca pracy i przykłada się do wzrostu PKB oraz innowacyjności. Eksperci ostrzegają jednak, że to może pogorszyć sytuację pacjentów.
12.10.2016
WHO przekaże Haiti milion szczepionek przeciw cholerze. Po przejściu huraganu Matthew na wyspie wykryto już ponad 200 przypadków tej choroby. Organizacja chce zapobiec pojawianiu się nowych ognisk cholery przed szczytem zachorowań, który przypada na Haiti w okresie od listopada do stycznia.
12.10.2016
W swoim najnowszym raporcie organizacja ostrzega przed prawdopodobieństwem kolejnych zakażeń wirusem Zika, nie wykluczając nowych epidemii. Przenoszący Zikę komar jest pospolity w Azji, dokąd podróżuje wiele osób. Już teraz zaś odnotowano setki zakażeń wirusem w Singapurze, natomiast w Tajlandii potwierdzono dwa przypadki mikrocefalii.
12.10.2016
Dzięki współpracy naukowców z trzech polskich uczelni udało się ustalić, z jakimi cząsteczkami może się wiązać ważny enzym wirusa Zika - proteaza serynowa NS3. Uzyskane dane pozwolą na opracowanie skutecznych leków, hamujących zakażenie Ziką.
10.10.2016
Przed pięciu laty 130-gramowa porcja łososia dostarczała spożywającej ją osobie 3,5 grama korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3, co zaspokajało całotygodniowe zapotrzebowanie. Teraz w takiej samej porcji kwasów jest o połowę mniej i poziom ten stale spada.
10.10.2016