Podziel się z innymi:
2016-07-21
Myjmy sałatę paczkowaną, śmiertelne zakażenia w W. Brytanii
Źródło/Autor:
PAP
Dwie osoby zmarły, a ponad 150 zostało zakażonych patogenną bakterią E. coli po zjedzeniu paczkowej sałaty z warzywami liściastymi. Starannie myjmy produkty paczkowane – radzi dr Paweł Grzesiowski z Instytut Profilaktyki Zakażeń.
Zobacz dalszy ciąg: Zaloguj się i przeczytaj pełną treść artykułu
Zarejestruj się
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się bezpłatnie i otrzymaj dostęp
do:
- niekomercyjnego biuletynu informacyjnego Goniec Medyczny. Trzy razy w tygodniu otrzymasz przegląd najbardziej interesujących informacji ze świata medycyny i farmacji,
- pełnych tekstów artykułów z wybranych polskich i zagranicznych czasopism naukowych,
- aktualnego kalendarza zjazdów, konferencji, szkoleń i innych wydarzeń medycznych.
Przeczytaj także:
Specjalista chorób zakaźnych prof. Ernest Kuchar przekonuje w rozmowie z PAP, że to normalne, że w ściekach wykrywa się różne patogeny. Dlatego jego zdaniem doniesienia o wykryciu wirusa polio nie powinny budzić obaw, ponieważ nie stanowi on bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia publicznego.
21.11.2024
Nowo opracowana nanocząsteczka lipidowo-polimerowa pozwala skuteczniej wprowadzać leki i szczepionki do płuc – na razie u myszy. O zbliżającej się możliwości wziewnego podawania leków i szczepionek mRNA informuje „Journal of the American Chemical Society”.
20.11.2024
Inwestycja w szczepienia dorosłych zwraca się 19-krotnie, a inwestycja w szczepienia przeciw pneumokokom, bakteriom wywołującym zapalenie płuc, to zwrot aż 33-krotny – podkreślają eksperci. Ryzyko zakażenia pneumokokami wzrasta w sezonie jesienno-zimowym, przypominają.
13.11.2024
1