Podziel się z innymi:
2020-01-23
Czego nauczyliśmy się w ciągu 100 lat szczepienia przeciwko krztuścowi?
Źródło/Autor:
Redakcja
Po wielu latach frustracji i niepowodzeń, w 1906 roku Jules Bordet i jego szwagier Octave Gengou w laboratorium Instytutu Pasteura w Brukseli wyhodowali bakterie wywołujące krztusiec w sztucznej pożywce hodowlanej zawierającej krew.
Zobacz dalszy ciąg: Zaloguj się i przeczytaj pełną treść artykułu
Zarejestruj się
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się bezpłatnie i otrzymaj dostęp
do:
- niekomercyjnego biuletynu informacyjnego Goniec Medyczny. Trzy razy w tygodniu otrzymasz przegląd najbardziej interesujących informacji ze świata medycyny i farmacji,
- pełnych tekstów artykułów z wybranych polskich i zagranicznych czasopism naukowych,
- aktualnego kalendarza zjazdów, konferencji, szkoleń i innych wydarzeń medycznych.
Przeczytaj także:
Szczepienie przeciwko krztuścowi w Polsce należy do grupy szczepień obowiązkowych.
12.12.2023
Przed wprowadzeniem w 1960 r. w Polsce powszechnych szczepień przeciwko krztuścowi odnotowywano rocznie kilkadziesiąt tysięcy zachorowań na tę chorobę.
11.12.2023
Krztusiec należy do chorób wysoce zakaźnych. Objawy sugerujące łagodne przeziębienie (katar, łagodny kaszel, stan podgorączkowy) pojawiają się najczęściej 7–10 dni po zakażeniu, ale mogą ujawnić się też dopiero po 21 dniach.
08.12.2023