Podziel się z innymi:
2020-01-23

Czego nauczyliśmy się w ciągu 100 lat szczepienia przeciwko krztuścowi?

Źródło/Autor: Redakcja

Po wielu latach frustracji i niepowodzeń, w 1906 roku Jules Bordet i jego szwagier Octave Gengou w laboratorium Instytutu Pasteura w Brukseli wyhodowali bakterie wywołujące krztusiec w sztucznej pożywce hodowlanej zawierającej krew.

Czego nauczyliśmy się w ciągu 100 lat szczepienia przeciwko krztuścowi?
Zobacz dalszy ciąg: Zaloguj się i przeczytaj pełną treść artykułu
Zarejestruj się

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się bezpłatnie i otrzymaj dostęp do:

  • niekomercyjnego biuletynu informacyjnego Goniec Medyczny. Trzy razy w tygodniu otrzymasz przegląd najbardziej interesujących informacji ze świata medycyny i farmacji,
  • pełnych tekstów artykułów z wybranych polskich i zagranicznych czasopism naukowych,
  • aktualnego kalendarza zjazdów, konferencji, szkoleń i innych wydarzeń medycznych.

Zarejestruj się

Przeczytaj także:
Znaczenie szczepień przeciwko krztuścowi u kobiet ciężarnych w zapobieganiu zachorowaniom na krztusiec u dzieci
20.08.2025
W ostatnich latach obserwowany jest wzrost zachorowań na krztusiec na świecie. Istotny odsetek przypadków dotyczy niemowląt poniżej 3 miesiąca życia.
20.08.2025
Analiza wzrostu zachorowań na krztusiec w regionie Ameryki Północnej i Południowej w 2025 roku: przyczyny, trendy i rekomendacje
08.08.2025
Krztusiec, wywoływany przez bakterię Bordetella pertussis, pozostaje istotnym wyzwaniem dla systemu ochrony zdrowia, zwłaszcza wśród populacji niemowląt i dzieci.
08.08.2025
Analiza wpływu grypy oraz krztuśca zdiagnozowanych w trakcie ciąży na dalszy przebieg ciąży i rozwój dziecka – wyniki retrospektywnego badania populacyjnego z Australii
16.07.2025
Celem niniejszego badania jest analiza konsekwencji przechorowania krztuśca lub grypy w trakcie ciąży dla matek i płodu.
16.07.2025