Podziel się z innymi:
2020-01-23
Czego nauczyliśmy się w ciągu 100 lat szczepienia przeciwko krztuścowi?
Źródło/Autor:
Redakcja
Po wielu latach frustracji i niepowodzeń, w 1906 roku Jules Bordet i jego szwagier Octave Gengou w laboratorium Instytutu Pasteura w Brukseli wyhodowali bakterie wywołujące krztusiec w sztucznej pożywce hodowlanej zawierającej krew.
Zobacz dalszy ciąg: Zaloguj się i przeczytaj pełną treść artykułu
Zarejestruj się
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się bezpłatnie i otrzymaj dostęp
do:
- niekomercyjnego biuletynu informacyjnego Goniec Medyczny. Trzy razy w tygodniu otrzymasz przegląd najbardziej interesujących informacji ze świata medycyny i farmacji,
- pełnych tekstów artykułów z wybranych polskich i zagranicznych czasopism naukowych,
- aktualnego kalendarza zjazdów, konferencji, szkoleń i innych wydarzeń medycznych.
Przeczytaj także:
Krztusiec jest szczególnie niebezpieczny dla noworodków i niemowląt. Szczepienia przeciwko krztuścowi są zalecane w każdej ciąży w trzecim trymestrze, dzięki czemu przeciwciała przechodząc przez łożysko stanowią ochronę dziecka w pierwszych miesiącach jego życia.
04.12.2024
W wielu krajach na świecie wprowadzono szczepienia kobiet ciężarnych przeciwko krztuścowi, dzięki czemu przeciwciała ochronne przechodząc przez łożysko chronią dziecko w pierwszych miesiącach jego życia. Optymalny okres, w którym należy podać ciężarnej szczepienie przeciwko krztuścowi pozostaje przedmiotem dyskusji.
17.10.2024
Pomimo programów szczepień, krztusiec jest jedną z najsłabiej kontrolowanych bakteryjnych chorób zakaźnych, zwłaszcza wśród osób dorosłych.
06.09.2024